14 de set. 2014

La música dels Nombres Primers

Els nombres primers són els àtoms de les matemàtiques. També són extraordinàriament evasius, perquè sorgeixen aparentment sense cap esquema. És el problema matemàtic més cèlebre encara sense resoldre, i qui ho faça es farà immortal, a més de guanyar el premi d'1 milió de dólars que s'ofereix al matemàtic que abans ho resolga.

Ja l'any 300 a.C., Euclides va constatar que havia d'haver un nombre infinit de nombres primers. Alguns dels grans matemàtics de la història van estar obsessionats amb la cerca d'un patró de distribució d'aquests nombres. Van ser clau en el naixement de l'ordinador, van ajudar la Gran Bretanya a guanyar la II Guerra Mundial i són fonamentals per explicar el comportament dels àtoms.
Aquesta és l'èpica història de 3.000 anys d'alegrí­a i desesperació matemàtica, de llum enlluernadora i carrerons sense sortida.
Amb aquests 3 documentals que us trobareu, Marcus du Sautoy, Catedràtic de Matemàtiques de la Universitat d'Oxford i un dels cientí­fics més prestigiosos d'Anglaterra, ens apropa al fascinant món de les matemàtiques, a la seua bellesa i als seus secrets.

La música dels nombres primers 1/3


La música dels nombres primers 2/3


La música dels nombres primers 3/3